Întrebări frecvente
Suntem bucuroși să împărtășim din cunoștiințele noastre din domeniul frigotehniei și serviciilor HVAC. Iată o listă cu cele mai frecvente întrebări puse atât de clienți cât și de alte persoane interesate de domeniul aerului condiționat.
Ce înseamnă 'aer condiționat' ?
Procesul de condiționare a aerului se obține cu ajutorul unor instalații speciale, care modifică proprietățiile acestora și controlează condițiile climatice având drept scop obținerea confortului termic sau obținerea unor cerințe tehnice. Prima formă de „aparat de aer condiționat" a apărut în Egipt, cu mult timp în urmă,și era de fapt a fost un sistem de apeducte în pereții încăperilor. Bazată pe folosirea apei reci, metoda era accesibilă numai claselor superioare, deoarece apa era o resursă deosebit prețioasă.
Ce reprezintă BTU/h și SEER ?
BTU/h (British Thermal Units/hour) , reprezintă unitatea folosită pentru a determina necesarul de putere pe care aparatul trebuie să îl aibă în funcțiune de suprafața spațiului în care se dorește aparatul de aer condiționat. Calculul necesarului de BTU pentru stabilitatea capacității aparatului este: SUPRAFAȚA (m²) x ÎNĂLȚIMEA CAMEREI x 40 x 3,412.
SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) exprimă eficiența consumului de energie electrică pentru un aer condiționat. Cu cât indicatorul SEER este mai ridicat, cu atât scade nivelul de energie electrică consumata. SEER se calculeaza ca raportul dintre BTU/h si numărul de Watti consumați.
Ce funcții îndeplinesc aparate de aer condiționat ?
Majoritatea aparatelor de aer condiționat posedă funcțiile standard de Răcire / Încălzire / Dezumidificare / Ventilație. În plus față de acestea, sistemele mai complexe și implicit mai scumpe au si funcții de purificare realizând o filtrare mai bună a aerului prin intermediul unor filtre speciale, funcții de autocurățare care previn apariția bacteriilor sau a mucegaiului în interiorul aparatului de aer condiționat și diverse funcții de programare ale aparatului.
Cum aleg un aparat de aer condiționat în funcție de sistemele de filtrare?
Filtrarea poate fi pentru particule mici de praf, mirosuri și antibacteriene.
Filtrarea prafului, se realizează grosier cu un filtru de material plastic, similar cu o sită. Poate fi tratat cu o soluție antibacteriană. Necesită operații curente de întreținere, se scoate din aparat, se spală cu apă rece (atenție, nu cu apă caldă deoarece este material plastic și se poate deforma) se usucă ferit de soare (din aceleasi considerente, material plastic, se poate deforma).
Filtrarea particulelor mai mici de praf se poate face cu o rețea metalică alimentată la o tensiune mare, cu amperaj mic, astfel încât să se creeze un câmp electromagnetic care să prindă particulele foarte mici de praf.
Filtrarea mirosurilor se face de obicei cu un filtru de cărbune activ, care este consumabil. Alte soluții se găsesc sub denumirea de Triplu Fitru. Acest filtru este format din trei componente care filtrează mirosurile pe specific, organice, formaldehide (materiale de construcții) și substanțe volatile (vopseluri).
Cum aleg un aparat de aer condiționat în funcție de nivelul de silențiozitate?
Nivelul de zogmot este o caracteristică importantă în alegerea aparatului de aer condiționat mai ales dacă destinația acestuia este spațiul de dormit. Intensitatea nivelului de zgomot este măsurată în decibeli (dB) și este dată în mod normal de capacitatea aparatului, astfel, pentru dormitoare este recomandată instalarea unor aparate cu capacitate mică. Nivelul de zgomot poate varia și în funcție de treaptă de viteză la care este setat aparatul, așadar, același aparat fiind mai silențios în treapta 1 de viteză față de atunci când este folosit la intensitate maximă în ultima treaptă de viteză dar și de felul de climatizare, încălzire sau răcire.
Cum aleg un aparat de aer condiționat în funcție de preț?
Toate funcțiile enumerate mai sus se reflectă în final, evident, în prețul produsului. În consecință, prețul unui aparat de aer condiționat variază în funcție de capacitate, performanțe tehnice și energetice, numărul și calitatea funcțiilor pe care le îndeplinește, dar și în funcție de brand, un aparat de aceeași capacitate și cu aceleași performanțe tehnice putând costa până la de doua ori mai mult la brandurile de top. Trebuie amintit faptul că prețurile sistemelor de climatizare au suferit o creștere semnificativă odată cu trecerea de la vechile sisteme ON/OFF la sistemele INVERTER, performanțele lor energetice crescând proporțional de altfel, astfel, prețul unui aparat de aer condiționat de capacitate medie – 9000 BTU, destinat să climatize o suprafață de 15-25 mp pleacă de la aprox. 1300 lei și poate ajunge până la aproximativ 5000 lei pentru un aparat performant la brandurile consacrate.
Un pret mare nu înseamnă neaparat un produs de calitate, așa cum 30 C nu înseamna neaparat vreme bună, ci mai degrabă se pune problema alegerii aparatului potrivit locuinței, nevoilor și pretențiilor beneficiarului. Astfel, un aer condiționat de calitate trebuie să satisfacă cu exactitate cerințele cumpărătorului, să fie durabil în timp și să consume cât mai puțin.
În concluzie, ar trebui să vă asigurați că aparatul pe care îl cumpărați are unitatea de capacitatea și tipul corect pentru suprafața de climatizare dorită, posedă cel puțin toate funcțiile de baza (răcire/încălzire/dezumidificare/ventilație), are cel mai mare coeficient energetic pe care vi-l puteți permite și cea mai mică valoare a nivelului de zgomot.
Nu uita să verifici oferta noastră și să te abonezi la newsletter!