În zilele de vară, cand caldura devine insuportabilă, aerul conditionat devine o necesitate atât pentru confortul cât și pentru randamentul nostru. Acasă, la servici sau în mașină, ne salvează de momente neplăcute și chiar de problemele medicale cauzate de caldura excesivă.

Conform ultimelor studii, întreținerea necorespunzîtoare a aparatelor de aer condiționat poate polua aerul din casa de până la 10 ori mai mult decât este aerul de afară. Se știe că cele mai multe cauze ale infecțiilor respiratorii și a alergiilor sunt praful și alergenii, care într-un aparat de aer condiționat neîngrijit trăiesc într-un mediu optim pentru a se dezvolta.

Achiziția aparatului de aer condiționat este primul și cel mai simplu pas. Cel de-al doilea pas, instalarea aparatului, poate deveni un calvar. Fie magazinul nu oferă instalarea, fie echipele de montaj sunt foarte ocupate și trebuie să ațteptati, uneori mai mult de 10 de zile.

Acest ghid te va ajuta să alegi cel mai bun aparat de aer condiționat pentru tine și locuința ta.

Ce model de aer condiționat să aleg ?

După cum probabil știți, există mai multe tipuri de aparate de aer condiționat. În cele ce urmează vom descifra mai multe tipuri și vom prezenta principalele avantaje ale fiecărora.

  • Aparate de aer condiționat de tip split: Acest tip de aparat este compus dintr-o unitate principală, care conține compresorul, și una sau mai multe unități interioare, după caz. Acestea se folosesc de regulă pentru spații de până la 60 de metri pătrați.

  • Aparate de aer condiționat mobile: Acest tip de aparat funcționează oarecum diferit față de aparatele fixe. Ele sunt formate din două părți prin intermediul cărora are loc schimbul de căldură și dintr-o altă unitate care împrăștie aerul în încăpere. La cele mai multe modele, aerul este trecut printr-un filtru de cărbune care are rolul de a-l purifica, eliminând toate impuritățiile și bacteriile. Mai apoi, aerul este răcit după care este pregătit de utilizare. Cele mai importante avantaje al acestui tip de aparat sunt: prețul redus față de aparatele clasice, procedeul simplu de montare și portabilitatea.

Cum aleg un aparat de aer condiționat ?

Pe scurt, răspunsul ar fi în funcție de capacitatea necesară spațiului pentru o climatizare eficientă. Există mai multe opțiuni disponibile:

  • 20-25mp: 9.000BTU

  • 25-35mp: 12.000BTU

  • 40-50mp: 18.000BTU

  • 60-70mp: 24.000BTU

O cameră de 20 mp situată la parter, cu ferestre spre Nord, nu are același necesar de răcire cu o camera de 20 mp situată la ultimul etaj (cu terasă deasupra) și cu ferestrele spre Vest. Cea din urmă are un necesar de răcire mai mare decât prima. Necesarul de căldura reprezintă suma tuturor aporturilor de căldură ale incaperii respective: aporturi de căldura prin ferestre, prin pereții exteriori, interiori, aporturi de la persoanele din încăpere, echipamente electronice, etc.

Notă: Unitățile de termoficare britanice / h , este unitatea folosită pentru a determina necesarul de putere pe care aparatul trebuie să îl aibă în funcțiune de suprafața spațiului în care se dorește aparatul de aer condiționat.

Cum intrețin corect un aparat de aer conditionat?

Mentenanța preventivă făcuta de două ori pe an ajută la o mai bună și eficientă funcționare a aparatului de aer condiționat.

Cum îmi dau seama dacă aparatul de aer condiționat funcționează în parametrii?

Dacă aparatul de aer condiționat nu mai suflă aer rece și nu elimină condens,probabil nu mai are suficient freon.

Acestea au fost sfaturile și recomandările noastre referitoare la alegerea unui aparat de aer condiționat.

Nu uita să verifici oferta noastră și să te abonezi la newsletter!